Serije

Maša i Medved osvajaju svet!

Autor: Mladen Stanković

Crtana verzija simbola moći Rusije – medved, osvaja svet! Animirano ostvarenje „Maša i Medved“, pokrenuto 2009. godine, sada se emituje u 120 zemalja širom sveta. 

Jutjub kanal ove animirane serije, jedan je od deset najgledanijih u svetu. „Animakord“ (Animaccord) koji stoji iza Maše i Medveda, ima stalnih 40 odsto rasta prihoda godišnje. Pravi dom serije je bivši vrtić u predgrađu Moskve, gde svaki od sedamdeset animatora napravi dve do četiri sekunde crtanog filma dnevno.

Crtani film inspirisan je ruskm bajkom, priča o nestašnoj devojčici Maši i velikom medvedu, penzionisanom cirkuzantu, koji je žrtva njenih neslanih šala.

Proces stvaranja animiranog filma je skup, te tako šestominutna epizoda košta i do 250.000 dolara. Vodi se računa o svakom detalju, od Mašinih zuba i izraza lica do cveća na poljani i hrane u frižideru.

1280x720-JCn

„Deca su veoma pronicljivi gledaoci. Stalno razmišljate kako da ispričate priču i pokažete scene iz novog ugla tako da se deca ne dosađuju kada gledaju po deseti ili stoti put“, istakao je animator Andrej Beljajev.

Uprkos kreativnosti crtanih filmova iz Rusije, oni su bili uglavnom nepoznati van ruske sfere uticaja sve dok se Maša i Meda nisu probili. Za razliku od drugih predstavnika ruske industrije, kažu da se ne susreću s diskriminacijom na Zapadu. „Nema animoziteta, nema rivalstva, niko (u SAD) ne pokušava da zaštiti svoje tržište crtanih od stranih projekata. Kada vide nešto jedinstveno, nešto što nemaju, to uzimaju.“ rekao je kreator crtaća Oleg Kuzovkov.

Zajedno s komercijalnim uspehom od 4,3 miliona dolara prihoda u 2013. godini – došle su i nagrade. U avgustu je „Animakord“ postigao dogovor s „Netfliksom“ da crtani bude prikazivan u SAD gde Maši glas pozajmljuje Elsi Fišer (Agnes, Grozan ja). Zahvaljujući ugovorima sa svetskim brendovima, Mašino lice se nalazi na mnoštvu igračaka i proizvoda u prodavnicama širom sveta.

 

Povezane objave

Ostavite komentar

Vaša adresa elektronske pošte neće biti objavljena. Obavezna polja označena su zvezdicom.