Analiza

Šta nam donosi Netflix?

Autor: Ivan Simonović

Na Badnji dan stigla nam je vest da je popularna internet platforma za gledanje serija i filmova Netflix postala dostupna u još 130 zemalja sveta, među kojima je i Srbija. U ovoj analizi upoznaćemo vas sa ovom platformom, njenim prednostima, ali i njenim manama.

Pre svega, evo nekih osnovnih informacija o Netflix-u. Na sajtu ove platforme se navodi da je Netflix vodeća internet televizijska mreža sa preko 70 miliona članova u preko 190 zemalja sveta. Na platformi je dnevno dostupno preko 125 miliona sati serija i filmova, što uključuje i originalne serije ove kuće, dokumentarne filmove i blokbastere. Kako kažu, sve ovo je dostupno u bilo koje vreme i to na svim uređajima koji su povezani sa internetom i što je najvažnije, bez reklama.

Prvi mesec korišćenja je besplatan, što znači da svako može da isproba ovaj servis i da vidi da li tu ima nečega što mu odgovara. Kao što smo objavili, ali ponovićemo, postoje tri paketa – Basic, Standard i Premium. Basic paket, čija je cena 7.99 €, mesečno dobijate sve sadržaje koje ovaj servis nudi, ali te sadržaje ne možete da gledate na više uređaja istovremeno, što znači da ne možete da koristite ovaj paket sa više osoba. Pored toga, u okviru ovog paketa sadržaj nije dostupan u HD kvalitetu slike. Po ceni od 9.99 € dobijate Standard paket. Ovaj paket omogućava korišćenje servisa na dva uređaja u istom trenutku, a sadržaj je dostupan u HD-u. Premium paket pruža korisnicima mogućnost gledanje sadržaja na četiri uređaja istovremeno, a serije i filmovi su dostupni u takozvanom Ultra HD kvalitetu slike. Ovo zadovoljstvo košta 11.99 € mesečno.

Netflix_PR_UI_WEB_RegDarwin_OutofDevice_US

Foto: Netflix

Korisnički interfejs nije težak za upotrebu. Jednostavno je – kliknete na sliku serije ili filma koji želite da pogledate, nakon toga će se pojaviti opis programa koji ste odabrali i dugme za puštanje istog.Već na početku gledanja nailazimo na prvu manu ovog servisa, koja se naročito ističe kod nas, ali i u velikom broju zemalja u kojima je ovaj servis odnedavno dostupan. Radi se o nedostatku titla na srpskom. Naravno, cela platforma je na engleskom jeziku, a mali je izbor jezika, tako da je engleski najbolji izbor. Ovo je zaista veliki nedostatak na našem tržištu, zato što će veliki broj potencijalnih korisnika biti uskraćen za gledanje sadržaja koje nudi Netflix.

Što se reprodukcije sadržaja tiče, nema nikakvih problema. Jedino što vam je potrebno jeste dobra brzina interneta i možete uživati.

Međutim, nije titl jedina stvar koja nedostaje ovom servisu. Korisnicima u Srbiji nije omogućeno da gledaju, primera radi, seriju House of Cards. Iz Netflixa navode da određeni sadržaji neće biti dostupni na tržištima na kojima je Netflix prodao prava lokalnim distributerima i televizijama. Na tome bi ova kompanija trebalo da poradi i da omogući svim korisnicima da gledaju Netflixovu sopstvenu produkciju.


Netflix je stigao u Srbiju, ali nam ipak nije toliko toga doneo. Dobili smo veliki broj serija i filmova koje do sad nismo imali prilike da pogledamo na televizijama u Srbiji, ali ti programi nisu prilagođeni našem tržištu. Bojim se da su se čelnici Netflixa zaneli širenjem na svetsko tržište i da se čini kao da im je samo bitno da se navede da je platforma dostupna u više od 190 zemalja sveta. Ostaje nam da se nadamo da će se vremenom ovo popraviti i da će barem neke od programa prevesti na srpski ili makar na jedan od jezika kojim bi pokrili ovaj region.

Povezane objave