Filmovi

Počinje „Kustendorf“

Deveti po redu međunarodni filmski i muzički festival „Kustendorf“ pod sloganom „Guske će spasiti film“ počinje sutra na Mećavniku. Fesival na kome će se predstaviti mladi reditelji trajaće do 27. januara, kada će biti uručene nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje za najbolja ostvarenja.

Program počinje sutra u 19:00, kada će ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac svečano otvoriti festival u Drvengradu. U ponoć se očekuje i nastup benda Reinkarnejšn.

Svakog prepodneva, biće održan program „Retrospektiva velikana“, na kome će biti prikazani filmovi Žaka Odijara, Františeka Vlačila, kao i film „Podzemlja“ reditelja i osnivača ,,Kustendorf“-a, Emira Kusturice.

U okviru programa ,,Savremene tendencije“ predstaviće se filmovi iz prošle godine, ,,Priča nad pričama“, ,,Mladost“, ,,Blanka“, ,,Klan“, ,,Dilan“ i ,,Blago“, čiji su autori gosti festivala, a neki od njih će održati radionice.

Novitet ove godine je program ,,Dekolonizovanje filma“. Na njemu će se predstaviti filmovi koji dovode u pitanje dominantne narative o odnosima izrabljivača i izrabljivanih u neokolonijalnom kontekstu, kao i klasne odnose u zapadnim društima.

Svake ponoći posetioce će zabavljati muzičari. Nastupiće ,,Partibrejkers“, ,,Kolja i Grobovlasnici“, Adam Stinga, moldavski trubač i orkestar Dejana Lazarevića.

Tokom 5 dana, takmičiće se 17 filmova režisera iz Kine, Mađarske, Islanda, Rusije, Bugarske, Irana, Meksika, Palestine, Španije, Hrvatske i Srbije, koje je odabrala selektorka festivala, Dunja Kusturica.

Ove godine najbolje filmove odabraće žiri, čiji su članovi Mažida Abdi iz Etipoije, filmska producentkinja i autorka dokumentarnih filmova i Hoze Ibanjez, filmski producent iz Argentine.

Nagradu za najbolju fotografiju ,,Vilko Filač“ dodeliće Dijan Baratje, francuska direktorka fotografije i Ištvan Borbaš, švedski direktor fotografije.
Festival ,,Kustendorf“ osnovan je 2008. sa ciljem da se mladim rediteljima pruži šansa da prikažu svoja ostvarenja. Svake godine, na Mokroj Gori se okupljaju velikani savremenog filma, među kojima su Nikita Mihalkov, Džoni Dep, Odri Tatu, Monika Beluči i drugi.

Povezane objave

Ostavite komentar

Vaša adresa elektronske pošte neće biti objavljena. Obavezna polja označena su zvezdicom.