TV vesti

Taksa za javne servise 150 dinara

Predlog Zakona o privremenom uredjivanju načina naplate takse za javni medijski servis, koji će biti na dnevnom redu nove sednice Skupštine Srbije, predvidja da taksa za RTS i RTV iznosi 150 dinara i da se naplaćuje kroz račun za struju.

Predvidjeno je da se taksa na taj način i u tom iznosu naplaćuje od 1. januara 2016. godine do 31. decembra 2016. godine.

Sredstva uplaćena na teritoriji Vojvodine 70 odsto se uplaćuju za RTV, a 30 odsto za RTS.

U obrazloženju zakona se navodi da je cilj naplate takse otklanjanja okolnosti koje bi mogle da dovedu u pitanje rad i funkcionisanje javnih medijskih servisa i obavljanja njihove osnovne delatnosti, koja je u funkciji ostvarivanja javnog interesa.

Sredstva dobijena od takse za javni medijski servis i četiri milijarde dinara, koliko je inače izdvojeno iz državnog budžeta, utvrdjuju se, kako je navedeno, u funkciji obezbedjivanja stabilnog sistema finansiranja osnovne delatnosti javnih medijskih servisa, njihove uredjivačke nezavisnosti i institucionalne autonomije, istovremeno vodeći računa o ekonomskom ambijentu i ekonomskoj snazi obveznika.

Nova sednica parlamenta na kojoj je predloženo da na dnevnom redu bude i ovaj predlog zakona počinje sutra.

Izvor: Beta

Povezane objave

Ostavite komentar

Vaša adresa elektronske pošte neće biti objavljena. Obavezna polja označena su zvezdicom.