Filmovi

,,Isceljenje” od sutra u bioskopima

Debitantski film Ivana Jovića ,,Isceljenje”, svi zainteresovani mogu pogledati na velikom platnu od 10. decembra.

Svetsku premijeru ovaj film imao je u novembru prošle godine na 24. Festivalu istočnoevropskog filma u nemačkom gradu Kotbus. Domaća publika imala je priliku da ga pogleda na ovogodišnjem Festu početkom marta, gde je osvojio nagradu žirija u okviru nacionalnog programa Srpski film.

Glavni junak je monah (Jovo Maksić) koji dolazi u usamljenu isposnicu i tu započinje život. Na tom pustom mestu, pojavljuje se stari musliman (Radovan Miljanić) sa smrtno bolesnim unukom (Nemanja Jeremić) i moli monaha da se pomoli za dete, ali on odbija. Iz kratkih dijaloga, saznajemo da njih dvojica imaju zajedničku prošlost. Naime, dečakov otac je ubio monahovu suprugu i dete tokom rata, ali starac je uveren da jedino monahova molitva može pomoći detetu.

Film postavlja pitanje granice ljubavi, dato u Hristovoj zapovesti ,,Ljubi neprijatelja svoga“, tematizujući problem oproštaja kao uslov za život u ljubavi i pobedu nad smrću i besmislom. Trajna obogaljenost svih junaka, izašlih iz ratnog pakla, priziva oproštaj kao jedino sredstvo konačnog isceljenja.

,,Hteli smo da stavimo akcenat na intimnu, ljudsku dramu. Dolaskom starca, monah shvata da mantija koju nosi i zavet koji je dao nemaju smisla, jer on nije oprostio. Pomažući detetu, monah leči i sebe“, objašnjava reditelj Jović.

Reditelj Ivan Jović i scenaristkinja filma Monja Jović pozvali su publiku na bojkot piraterije.

“U mnogim grаdovimа Srbije ljudi su imаli prilike dа Isceljenje gledаju i besplаtno, аli smo bili zаjedno, mogli smo dа rаzmenimo dobru energiju i sučelimo mišljenjа. Internet podrаzumevа dа film gledаmo sаmi, zаtvoreni u svojoj sobi, sа loše kopije kojа ne može dа dočаrа deseti deo mаgije fenomenаlne fotogrаfije Pаblа Feroа ili dizаjnа zvukа zа koji je ovаj film i nаgrаđen. Dаkle, bojkot pirаterije. Dаkle, bioskop. Dа se susretnemo. Dа se sаberemo. Dа rаzgovаrаmo. Dа izаđemo iz svoje kuće. Dа priđemo jedni drugimа. Dа upoznаmo nekogа. Dа se zаljubimo. Dа oprostimo. Da vratimo film tamo gde mu je mesto. Da se mi vratimo tamo gde nam je mesto. U pozorište. U bioskop. Nа koncert. Nekа to bude poslednjа linijа otporа”, navodi se u njihovom saopštenju.

U ovoj festivalskoj godini, film ,,Isceljenje“ je pokupio mnogobrojne medjunarodne nagrade: Signis nagradu na festivalu Religion Today u Italiji, Nagradu za najbolji film na festivalu pravoslavnog filma Snažni duhom u Kruševcu, Zlatnog viteza na medjunarodnom festivalu Zlatni vitez u Rusiji, Zlatno sonce za najbolji film na Festivalu evropskog filma CINEDAYS u Skoplju.

Povezane objave

Ostavite komentar

Vaša adresa elektronske pošte neće biti objavljena. Obavezna polja označena su zvezdicom.