TV vesti

Televizija Beograd slavi 57. rođendan

Najstarija televizija u Srbiji, Televizija Beograd, deo Radio-televizije Srbije, slavi 57 godina od početka emitovanja svog, tada, eksperimentalnog programa iz studija na Sajmu. Tog dana sa emitovanjem je započeo i Dnevnik 2, centralna informativna emisija RTS-a i kako navode iz RTS-a, najgledanija i najuticajnija emisija od nastanka televizije do danas.

Dana 23. avgusta 1958, Televizija Beograd se prvi put obratila svojim gledaocima putem tročasovnog programa iz studija na Sajmištu. Olivera Živković je bila prva koja se pojavila pred malim ekranima koji su tada bili postavljeni na najvažnijim tačkama u gradu i u domovima tadašnjih državnih funkcionera. Cena televizijskog aparata iznosila je dvadeset tadašnjih prosečnih mesečnih primanja. Olivera Živković se obratila gledaocima rečima: Dobar dan, dragi gledaoci. Televizijski studio Beograd počinje svoj eksperimentalni program. Danas emitujemo našu prvu emisiju. Olga Nađ je najavila program za taj dan, a u 20 časova emitovan je prvi Dnevnik, koji je vodio legendarni voditelj Mića Orlović.

Mica-Dnevnik

Mića Orlović (Foto: RTS)

Televizijski studio, na beogradskom sajmištu, iz kog se TV Beograd prvi put obratila svom gledalištu, bio je prvi takav studio na Balkanu (i u većem delu Evrope), isključivo projektovan i građen za televiziju.

Bez presedana je u svetu činjenica da za jedanaest prvih dana rada jedna televizija ispuni svoje emisije izuzetno kvaltitetnim programom, u trajanju tri – četiri sata, rečeno je na konferenciji za medije po završetku probnog programa TV Beograd. Posle nepuna tri meseca, 28. novembra 1958, nestala je oznaka „eksperimentalni“ i otpočelo je kontinuirano emitovanje TV programa. U svetu je tada, računajući TV Beograd, bilo ukupno 28 televizija.

TV Magazin ovom prilikom čestita rođendan Televiziji Beograd.

 

Izvor: RTS

Povezane objave

Ostavite komentar

Vaša adresa elektronske pošte neće biti objavljena. Obavezna polja označena su zvezdicom.